Vuoden keittiöteko -palkinto Sodankylään

By 8.11.2016 Ajankohtaista

Fredmanin perustama Vuoden Keittiöteko -palkinto 2016 on päätetty antaa Sodankylän kunnan ruokapalveluille. Sodankylässä on pitkäjännitteisesti kasvatettu lähiruoan osuutta kunnan ruokapalveluissa, ja näin edistetty paikallisten ruoantuottajien pääsyä mukaan kunnan ruokahankintoihin.

Raadin äänestyksessä toiselle sijalle sijoittunut hävikkiruokaravintola Loopille ja jaetulle kolmannelle sijalle sijoittuneille Keudan ammattiopiston Nurmijärven yksikön opiskelijaravintola Perttulalle ja Bistro Cumuluksen lastenlistalle on myönnetty Vuoden Keittiöteko -kunniakirjat.

Vuoden Keittiöteko -kilpailussa etsittiin tekoa tai tiimiä, joka on luonut ammattikeittiöön uusia toimintamalleja, teknologiaa tai palvelumalleja, luonut elämyksiä aterian nauttijalle sekä uudistanut vanhoja, toimimattomia malleja sekä tehostanut yrityksen tai Suomen yhteisten varojen käyttöä tinkimättä mausta ja laadusta. Ensimmäistä kertaa järjestettyyn Vuoden Keittiöteko -kilpailuun tuli maalis-lokakuun aikana lähes 70 ehdotusta, joista osassa mainittiin sama ehdokas. Kaikkiaan ehdotettiin 38 eri tekoa.

Sodankylä keskittää hankinnat lähiruoan tuottajille

Sodankylän kunnan keskuskeittiö uusittiin vuonna 2014 lähiruoan käytön ehdoilla: nyt tilaratkaisut mahdollistavat lähiruoan vastaanottamisen suoraan tuottajilta. Multaisille juureksille on oma pesu-, eli renssaushuoneensa, ja lähiruoan tuottajille raaka-aineiden vastaanottoalueella oma käsienpesupaikka. Lähiruoasta tehdään myös puolivalmisteita ja komponentteja myöhemmin hyödynnettäväksi. Sodankylä on irrottautunut isosta hankintarenkaasta viime vuonna, ja keskittää nykyisin hankinnat lähiruoan tuottajille. Lähiruoalla mahdollistetaan alueen oman ruokakulttuurin säilyminen ja kehittyminen, ja kuntalaisille tarjotaan tuoreista, hyvistä raaka-aineista tehtyä ”tuttua” ruokaa.

– Lähiruoka on saanut kuntalaisilta erinomaisen vastaanoton: esimerkiksi tonnikala-perunalaatikon korvannut, ja yön yli, eli 16 tuntia kypsytetty ahven-perunalaatikko on noussut yhdeksi suursuosikeista, kertoo uuden toimintamallin kehittänyt Sodankylän ruokapalvelupäällikkö Merja Ahola.

Vuoden Keittiöteko -kilpailun raati kiitti päätöksenteossaan Sodankylän mallia rohkeudesta ja kyvystä ajatella ja toteuttaa perinteisiä asioita uudella tavalla. Se täytti Vuoden Keittiöteko -kilpailun kriteerit erinomaisesti. Lisäksi raati kiinnitti huomion Sodankylän kunnan vastuulliseen toimintaan oman alueen hankinnoissa ja toivoi tämän rohkaisevan muita kuntia.

Voittajatiimi palkitaan matkalla Lyoniin kannustamaan Suomen edustajaa Eero Vottosta tiimeineen kokkien olympialaisissa, Bocuse d’Or -kilpailussa, tammikuussa 2017.

Kunniakirjat kolmelle rohkealle uudistajalle

Toiselle sijalle raadin äänestyksessä sijoittunut hävikkiruokaravintola Loop on luonut täysin uudenlaisen ravintolakonseptin, joka vastaa vahvasti ruokahävikistä käytyyn keskusteluun. Loopin toimintamalli on monistettavissa, ja raati halusi kunniakirjalla kannustaa Loopin tiimiä kasvun tiellä.

Keudan opiskelijaravintola Perttula ja Bistro Cumuluksen lastenlista jakoivat raadin äänestyksessä kolmannen sijan. Keuda sai raadilta erityismaininnan ylpeydestä oman oppilaitoksen ravintolaa kohtaan. Se näkyi useissa Perttulaa fanittavissa ehdotuksissa. Nuorissa on tulevaisuus, raati totesi.

Bistro Cumuluksen lastenlistan luominen yhdessä Meilahden koulun oppilaiden kanssa oli raadin mielestä hieno esimerkki asiakkaiden osallistamisesta ja paremman ravintolaruokailukokemuksen luomisesta lapsille ja heidän perheilleen.