Uusi Ekokamu-bioastia pistää banaanikärpäset kuriin keittiössä

By 5.9.2018 Ajankohtaista

Entä jos biojätteiden käsittely kotikeittiöissä olisi hajutonta ja siistiä? Uusi menetelmä minimoi bioroskien nesteen ja pitää tuoksut loitolla. Jätteestä tulee samalla käyttökelpoista materiaalia esimerkiksi biokaasun tuottamiseen. Kemian diplomi-insinööri, biotekniikan tohtori Annukka Pakarinen sekä diplomi-insinööri Elina Voutilainen uskovat vahvasti keksintönsä maailmanlaajuiseen markkinapotentiaaliin.

Annukka Pakarinen keksi alipaineeseen perustuvan bioastian arjen ongelman ratkaisuna.

Ekokamu-bioastia syntyi tavalla, jolla kaikki parhaat keksinnöt syntyvät – neuvokkaana ratkaisuna todelliseen arjen ongelmaan. Keksinnön taustalla on paitsi rautainen asiantuntemus biotekniikan alalla myös keksijä Annukka Pakarisen oma kokemus biojätteen kierrätyksen hankaluudesta. Neljän lapsen äitinä Pakarinen tietää, mistä puhuu.

– Kyllästyin vuotaviin pusseihin ja ikäviin hajuihin keittiössä. Erityisesti, kun hoidin lapsia kotona heidän ollessaan pieniä, jätettä kerääntyi paljon. En voinut olla ajattelematta, että tämän kaiken voisi tehdä fiksumminkin. Oivalsin, että alipainepumpun avulla tästä voisi saada täysin siistiä ja hajutonta, kertoo Annukka Pakarinen, kemian diplomi-insinööri ja filosofian tohtori biotekniikan alalta.

Ekokamun toiminta perustuu integroituun alipainepumppujärjestelmään, jonka avulla biojätteen pilaantuminen estetään. Tämän vuoksi astiassa ei synny ylimääräistä nestettä tai hajuja. Astia on myös täysin ilmatiivis ja se pitää esimerkiksi banaanikärpäset tehokkaasti loitolla. Ekokamun menetelmän taustalla on biologinen mekanismi, jossa estetään haitallisten mutta mahdollistetaan toivottavien biojätteissä elävien mikrobien toiminta.

Kierrätyksen on oltava helppoa

– Ihmiset kaipaavat helpotusta arkeensa, ja vaikka kierrätystä halutaan tehdä, se halutaan mahdollisimman vaivattomaksi ja siistiksi. Jokapäiväisen kierrätyksen helpottaminen on paras tapa saada ihmiset tekemään enemmän asioita hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Lisäksi ratkaisun pitää olla paitsi teknisesti toimiva, myös tyylikäs, kertoo Ekokamu Oy:n toimitusjohtaja Elina Voutilainen.

Idean äiti Annukka Pakarinen tulee keksijäsuvusta. Hän on uransa aikana tutkinut orgaanisten ainesten säilömistä tyhjiötekniikalla ja muun muassa tehnyt väitöskirjansa eläinten rehun säilömisestä. Hän haluaa nähdä biojätteen käsittelyn suuremmassa kontekstissa, osana ilmastonmuutoksen torjuntaa.

– Helsingissä yksi asukas tuottaa keskimäärin noin 95 kiloa biojätettä vuodessa. Nyrkkiarvio on, että noin puolet keittiöjätteestä menee sekajätteen mukana polttoon, vaikka vettä sisältävä jäte on polttoarvoltaan huono. Biojätteen tuhlaaminen tällä tavalla ei kannata, sillä se toimii erinomaisesti esimerkiksi jatkuvasti kasvavassa biokaasun tuotannossa. Ekokamu ratkaisee tämän ongelman, Annukka Pakarinen sanoo.

Ekokamun bioastialla uskotaan olevan maailmanlaajuiset markkinat. Kumppanit ovat etsinnässä ja joukkorahoitus on avattu.

Kansainväliset trendit ja lainsäädäntö Ekokamun valttikortteina

Monessa Euroopan maassa kierrätyksestä on jo olemassa tiukka lainsäädäntö. Niissäkin maissa, joissa kierrätys on vielä vapaaehtoista, se on vahvasti nouseva trendi, jonka odotetaan lähivuosina ja –vuosikymmeninä vain kasvavan.

– Tuotteen markkinat ovat valtavat. Ruokaa käsitellään kaikkialla maailmassa ja kierrätyksen välttämättömyyteen on vähitellen herätty globaalistikin. Ensin suuntaamme tuotetta ensisijaisesti yksityisille kuluttajille, mutta myöhemmässä vaiheessa myös ammattikeittiöihin. Otteemme on selkeästi kansainvälisille markkinoille tähtäävä, kertoo Voutilainen.

Ekokamun tuotekehitys on edennyt prototyyppivaiheeseen. Tuotetta testataan ja viimeistellään, ja tuotanto aloitetaan vuoden 2018 lopulla. Ekokamu Oy neuvottelee myös mahdollisista liikekumppanuuksista ja hakee aktiivisesti kontakteja kansainvälisiltä markkinoilta.

– Erityisesti tuotekehityksestä ja markkinoinnista kiinnostuneet yhteistyökumppanit ovat tervetulleita keskustelemaan kanssamme. Myös suuri yleisö voi päästä mukaan Ekokamun rakentamiseen, sillä olemme juuri lanseeranneet joukkorahoituskampanjan Indiegogo-sivustolla. Suomalaisten naisten keksintöjä ei siellä juuri näy, mutta meidän tavoitteemme on tässä vaiheessa saada rohkeasti tuhat ensimmäistä tilausta joukkorahoituksen kautta. Se mahdollistaa tuotannon käynnis