Taloustutkimus: Valiosta parhainta palautetta

By 2.2.2017 Ajankohtaista

Valio on ylitse muiden, kun ravintolat ja ammattikeittiöt arvioivat elintarvikealan yrityksiä. Erinomaista palautetta saavat myös Atria, Saarioinen ja Fazer Leipomot. Nämä perinteikkäät kotimaiset yritykset saavat myönteistä palautetta kaikista tutkituista yrityksen imagoa mittaavista tekijöistä, kuten toimitusvarmuudesta ja toiminnan vastuullisuudesta.

Kaikkia näitä yrityksiä yhdistää se, että niissä on huomioitu erilaisten toimipaikkojen moninaiset tarpeet. Oli kyseessä sitten pikaruokapaikka, ruokaravintola, sairaala tai koulu, hoidetaan elintarvikkeiden toimitukset varmuudella ja ammattitaidolla.

Tukkuliikkeistä arvostetuin on Kespro. Kespron tuloksissa nousee erityisesti esiin aktiivinen yhteydenpito ravintoloihin ja ammattikeittiöihin. Yritys on ykkönen niin palveluhalussa ja tuotetuntemuksessa kuin myös kyvyssä ratkaista ongelmatilanteet.

Mitä ravintoloissa ja ammattikeittiöissä sitten elintarvikkeiden tavarantoimittajilta odotetaan?
Toimitusvarmuus on tärkein asia, tuotteiden on oltava perillä ajallaan, eikä kuormasta saa puuttua tavaraa. On myös löydyttävä korvaavia tuotteita, jos tilattuja tuotteita ei syystä tai toisesta ole saatavilla.

Toiseksi tärkein tekijä on tuotteiden hinta-laatusuhde, sen pitää olla kohdallaan. Myyntihenkilöstön tuotetuntemus ja tuotetietojen saatavuus ovat myös tärkeitä tavarantoimittajan valintakriteereitä. Tuotetietoja haetaan monipuolisesti eri kanavia käyttäen. Aktiivisimmin tuotetietoja haetaan yritysten kotisivuilta, mutta myös yritysten edustajilta ja ammattilehdistä.

Ympäristöasioiden merkitys on nousussa ravintoloissa ja ammattikeittiöissä. Se lupaa hyvää luomutuotteiden ja lähituotteiden menekille. Se tarkoittaa myös, että ammattikeittiöissä vertaillaan yhä enemmän esimerkiksi yritysten lihatuotteiden alkuperää ja jäljitettävyyttä tai kalantuotannon ympäristöystävällisyyttä.

Food Service Feedback toteutettiin loppuvuodesta 2016, ja se valmistui tammikuussa. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat ammattikeittiöiden hankinnoista päättävät henkilöt vähintään 50 annosta päivässä tarjoavissa suurkeittiöissä. Tutkimuksessa arvioitiin yhteensä yli 40 elintarvikealan ja muiden toimialojen yritystä.