Suomalaiset pientuottajat ovat Lyonin ruokamessuilla

By 20.1.2017 Ajankohtaista

Suomalaiset pientuottajat esittelevät herkkujaan kansainvälisillä ruokamessuilla Lyonissa 21.–25.1.2017. Vuosi sitten suomalaiset elintarvikealan yritykset esittelivät huipputuotteitaan ranskalaisille keittiömestareille ja medialle Pariisissa.sirha2017-250x250

– Vastaanotto oli hyvä ja monet tuotteet löysivät tiensä merkittävien pariisilaisten catering-yritysten listoille. Ranskaan on lähtenyt vuoden aikana kymmeniä toimituksia suomalaisia herkkuja, kertoo Tuula Repo ProAgriasta.

Nyt suomalaisia herkkutuotteita esitellään ja etsitään niille lisää myyntiä Lyonissa, kansainvälisillä ruoka-alan SIRHA-messuilla, jossa vierailee n. 190 000 hotelli-, ravintola- ja catering-alan ammattilaista 135 eri maasta.

Messuilla on esillä kaikkea mahdollista mikä liittyy ravintola-alaan ja ammattilaiset kaikkialta maailmasta tulevat etsimään uutuuksia.

– Suomalaiset tuotteet eivät ehkä ole kaikkein tunnetuimpia maailmalla, mutta kiinnostavat juuri erikoisuutensa takia. Pohjolan eksotiikka, korkea laatu, puhdas luonto ja yksilöllisyys ovat valttejamme, sanoo Repo.

ProAgria Etelä-Suomi ry on messuilla mukana ranskalaisen Rungis-tukkutorin 2 000 m2 suuruisella osastolla. Monet tuotteista ovat tämän maailman suurimman tuoretuotteiden markkinapaikan valikoimassa ja löytävät sitä kautta käyttäjänsä. Yhteistyö Rungis-tukkutorin kanssa alkoi vuosi sitten.

– Ranskassa ja Ranskan kautta muuallakin maailmassa olisi enemmänkin kysyntää suomalaistuotteista. Maailman huippukeittiömestarit etsivät koko ajan uusia, laadukkaita raaka-aineita, joilla he voivat erottua massasta. Hyvä tuote ei yksinään riitä, palvelu on tärkeä osa kokonaisuutta, toteaa suomalaistuotteiden viennin edistäjänä toimiva Jarna Coadic, Action Finland! Pariisista.

– Valmistamme käsityönä ohuita ruisterälehtisiä, jotka soveltuvat juustojen kanssa tai erilaisiin cocktail-tarjoiluihin. Ranskalaiset ovat pitäneet tuotteistamme, jotka ovat luomua ja valmistetaan perinteisen reseptin mukaan. Ranskasta on tullut tärkein vientimaamme, olemme vieneet sinne jo lähes 150 000 terälehtistä.

– Olemme tarkoin valikoineet ja ottaneet mukaan vain tuotteita ja yrityksiä, joilla on todellisia mahdollisuuksia menestyä näillä haastavilla markkinoilla. Tällä kertaa konkreettisesti on esillä 10 eri yrityksen tuotteet ja lisäksi tuotekatalogista löytyy tiedot 123 suomalaisesta huipputuotteesta ja niiden saatavuudesta. Vienti on pitkäjänteistä työtä, mutta se on mahdollista myös pienelle elintarvikealan yritykselle, kun kohdemaasta löytyvät oikeat markkinat ja partnerit, kertoo Tuula Repo.

ProAgria Etelä-Suomi ry on v. 2015 lopulla käynnistänyt suomalaisten luksus- ja huippuelintarvikkeiden viennin Ranskaan. Toimialueena on koko Suomi. Tuotteiden valikointi tapahtuu aina yhdessä merkittävien ranskalaisten keittiömestareiden ja partnereiden kanssa.

– Prosessit ovat monesti pitkäkestoisia ja vaativia mutta kun löytyy sopiva tuote ja yritys niin ranskalaiset ruoka-alan huiput ovat sille myös uskollisia, korostaa Tuula Repo.

Lyonissa mukana olevat yritykset:

  • Alabi Oy, Utajärvi, perunalepuskat, www.omaleipuri.fi
  • Fp Kotaja Oy, Vampula, ruusunterälehtihillo, www.finnishplant.com
  • Haganol Oy, Lahti, salmiakkijauhe, www.haganol.fi
  • Hukka Design Oy, Tuupovaara, vuolukivituotteet, www.hukka.fi
  • Kainuun Sienijaloste Oy, Vaala, sienet, sienisipsit, www.sienesta.fi
  • Lyotech Oy, Vantaa, kuivatut marjatuotteet, www.lyotech.com
  • Malmgårdin Viljamakasiini Oy, Pernaja, viljatuotteet, www.malmgard.fi
  • Petäjälammen Herkku Oy, Kuusamo, perunarieskat, www.petajalammenherkku.fi
  • Vavesaaren Tila Oy, Kangasniemi, luomumarjamehut, www.vavesaarentila.fi
  • Åby Foods Oy, Porvoo, ruisterälehtiset, www.abyfoods.fi