Raisioaquan uudistettu tehdas käyttöön

By 27.4.2017 Ajankohtaista
Benella Kirjolohi on suomalaisten kasvattamaa kalaa, jonka ruokinnassa hyödynnetään Raisioaquan ainutlaatuista rehuinnovaatiota, Itämerirehua.

Benella Kirjolohi on suomalaisten kasvattamaa kalaa, jonka ruokinnassa hyödynnetään Raisioaquan ainutlaatuista rehuinnovaatiota, Itämerirehua.

Raisioaquan uudistettu kalanrehutehdas avataan tänään 27.4.2017 Raisiossa. Kyse on neljän miljoonan euron investoinnista kotimaiseen kalankasvatuselinkeinoon ja Varsinais-Suomeen. Käyttöön otetaan täysin uusi tuotantolinja ja sen moderni laitteisto. Tehtaan kokonaistuotantokapasiteetti kasvaa kolmanneksella, vaikka samalla sen energiankulutus vähenee 30 prosenttia.

Raisioaquan rehutuotanto on investoinnin ansiosta aiempaa monipuolisempaa ja nopeampaa. Kalankasvatus on maailman nopeimmin kasvava ruoantuotannon muoto. Se näkyy kasvavina vientimahdollisuuksina. Raisioaqua on maamme ainoa kalanrehujen valmistaja ja markkinajohtaja.

– Tämä on käytännössä investointi koko elinkeinon kotimaiseen tulevaisuuteen. Tehtaamme modernisointi mahdollistaa kalanrehuntuotannon jatkumisen Suomessa tulevaisuudessakin. Se on valtava askel paitsi Raisioaqualle myös koko kotimaiselle kalataloudelle. Sekä tietysti kotimaakunnallemme Varsinais-Suomelle, Raisioaquan liiketoimintajohtaja Tomi Kantola iloitsee.

Uusi tuotantolinja lisää tehtaan kokonaistuotantokapasiteettia peräti kolmanneksella. Raaka-aineiden kuivaamiseen käytettävä kuivuri kasvaa kuusinkertaiseksi.

– Pääsemme monipuolistamaan ja nopeuttamaan tuotantoamme. Kykenemme nyt valmistamaan vielä aiempaakin parempia rehuja ketterämmin, ja tuotteemme soveltuvat yhä paremmin käytettäväksi koko ajan yleistyvässä automaatioruokinnassa. Nopeampi tuotanto luonnollisesti nopeuttaa tuotteiden saamista asiakkaille, Kantola toteaa.

30 prosenttia ekologisempia

Raisioaqua on jo vuosia edistänyt eri toimin kalankasvatuksen ympäristöystävällisyyttä. Tehtaan modernisoiminen on iso askel myös siinä kehityskulussa.

– Tämä on satsaus ekologisuuteen. Uudistettu laitteisto ja lämmöntalteenoton rakentaminen tekevät meistä noin 30 prosenttia energiatehokkaampia, Kantola muistuttaa.

Kalanrehutehdas sijaitsee Raisio-konsernin Raision tehdasalueella, jonne valmistuu pian myös konsernin oma bioenergialaitos. Se otetaan käyttöön asteittain, ja kalanrehutehdaskin tulee käyttämään sitä energianlähteenään.

– Kotimaisuus ja itämerellisyys ovat seikkoja, joita haluamme edistää. Niiden osuus on noussut tuotteissamme edellisten kymmenen vuoden aikana todella merkittävästi, Kantola kertoo.

Vienti on kasvussa

Kalankasvatus on maailman nopeimmin kasvava ruoantuotannon muoto. Sen ennustetaan kolminkertaistuvan Manner-Suomessa seuraavan viiden vuoden aikana. Raisioaqua valmistaa kalankasvattamoille rehua kehittämällään Baltic Blend -innovaatiolla. Baltic Blend on lähirehua, jossa käytetään Itämerestä saatavia raaka-aineita. Näin Suomen lähimereen ei päädy ulkopuolisia ravinteita kalankasvatuksesta. Jokainen Baltic Blendillä kasvatettu kalakilo vähentää Itämeren fosfori- ja typpikuormaa.

Kalankasvatuksen suosion kasvu näkyy vientinä, mikä oli iso osa tehtaan uudistamispäätöstä. Raisioaqua on tehnyt vuodesta 1989 yhteistyötä venäläisten kalankasvatusyritysten kanssa, joten Venäjä on kasvanut merkittäväksi vientimarkkinaksi.

– Pitkä ja tiivis yhteistyö on tehnyt meistä markkinajohtajan Venäjän kirjolohirehuissa. Olemme logistisesti lähellä Venäjän kirjolohenkasvatusaluetta Karjalaa ja raideleveytemme on sama, liiketoimintajohtaja Kantola kuvailee.

Kantolan mukaan myös muualla on selkeitä kasvunäkymiä.

– Lähialueistamme Baltia on sellainen, ja toisaalta myös Kauko-Aasian yksittäiset valtiot kuten pitkään toimitusmaana ollut Vietnam tarjoavat meille mahdollisuuksia. Tuotantokapasiteetin kasvamisen ja tuotannon nopeutumisen ansiosta pystymme tarttumaan uusiin mahdollisuuksiin paremmin.