Poiminta lehdestä nro 4/2016: Pienjuustolasta aitoa cheddaria

Jukolan Juusto Oy:n aito cheddar sopii lähiruokaboomin paremmin kuin nenä päähän. Juustolla on koukuttava tarina ja se on levinnyt sosiaalisessa mediassa. Parasta on kuitenkin pysähtyä Leivonmäellä ja todeta itse artesaanijuustolan ja Karoliinan Kestikievarin palvelujen henki.

Markku Liias sanoo, että 20 kg juustoharkko voidaan maustaa yksilöllisesti.

Markku Liias sanoo, että 20 kg juustoharkko voidaan maustaa yksilöllisesti.

Jukolan tilan veljekset Markku ja Pertti Liias päättivät vuonna 2013 perustaa pienjuustolan, kun Pertti halusi maidolle kannattavampia väyliä. Markku oli valmistunut liki kolme vuosikymmentä sitten juustomestariksi.

– Tein 18 vuoden ajan Oltermannia Isossakyrössä. Viimeksi olin viemässä kevyen juuston tietämystä Kanadaan, kun rypsijuustot ovat minun käsialaa. Siellä opiskelin cheddarjuuston teon, kertoo Markku.

Pertillä on Leivonmäellä Jukolan maitotilalla kolme sataa lehmää, jotka pääsevät käyskentelemään vapaasti. Veljekset olivat katsastaneet vuosia tyhjillään olevan Leivonportin sopivaksi juustolarakennukseksi.

Jukolan Juusto Oy ja Karoliinan Keskikievari huokuttelevat  Nelostien matkaajia pysähtymään Leivonmäellä.

Jukolan Juusto Oy ja Karoliinan Keskikievari huokuttelevat Nelostien matkaajia pysähtymään Leivonmäellä.

– Suoramyyntiä varten tarvitaan kahvila ja ehdotin asiaa Pirjo Soilulle, jonka Karoliinan Kahvimylly oli jäänyt syrjään Nelostien parannusten yhteydessä. Meillä on hyvä yhteistyö.

Kahvilasta näkee juuston mylläystä

Juustola ja kahvila muodostavatkin ohikulkijalle houkuttelevan pysähdyspaikan. Kahvila on sekoitus keskieurooppalaista kahvilakulttuuria ja suomalaista talonpoikaistyyliä. Sisustus on nostalginen katsaus 60-luvun Suomeen. Lasi-ikkunan läpi voi katsella juuston valmistusta.

– Meillä ei ole mitään saloja, kaikki on avointa. Olemme Suomessa ainoa oikean cheddarin valmistaja, toteaa Markku. Hänen mukaansa 80 prosentilla kaupoista myytävistä cheddareista ei ole mitään tekemistä aidon cheddarin kanssa.

Markku kertoo, että cheddarista imetään hera pois, kun juustolimppuja käsityönä käännellään 25 minuutin välein 3,5 tunnin ajan.

– Cheddarin kuiva-ainepitoisuudeksi tulee 70 prosenttia kun edamissa se voi olla alla 40 %.

Aamumaidosta aitoa juustoa

Markku muistelee, että yrittäjien alkutaival oli vaikea, kun ensimmäinen vuosi meni tilojen saneeraukseen ja investointeihin. Rahoittajat suhtautuivat nuivasti hankkeeseen.

– Nyt on päästy hyvään alkuun ja toiminnalle on edellytykset.  Myynti on kasvanut ja nyt on helpompi hengittää.

Jukolan Juustolan valttina on aamumaito, joka on juustokattilassa pari tuntia lypsyn jälkeen. Pertin maitotilan tuotannosta viidennes tulee juustolaan, joten tuotannon moninkertaistaminen oman tilan maidolla on mahdollista.

Cheddarin minikypsymisaika on 4 kuukautta, mutta varastossa on kaksi vuotta kypsyneitä juustoja.

– 20 kilon juustoharkko voidaan maustaa yksilöllisesti. Olemme tehneet sahticheddaria ja kolmen tähden jaloviinalla maustettuja juustoja. Jos tiedossa on merkkipäivä kahden vuoden päästä, voimme tehdä tapahtumaan oman erikoisjuuston.

Logistiikka toimii

Jukolan Juuston cheddareita on valikoimissa liki kymmenen erilaista. Juustot ovat päässeet kauppojen valtakunnalliseen jakeluun.

– Logistiikka on erittäin tärkeä asia. Olemme Nelostien varrella, ja tietä pitkin kulkee kaikki runkolinjat.

Jukolan Aito Cheddar on saanut jalansijan Tanskaan, kun pietarsaarelaisen Friends & Brgrs -yrityksen ravintola avattiin Kööpenhaminassa.

– Nyt pääsevät tanskalaisetkin herkuttelemaan pienen artesaanijuustolan cheddarilla, iloitsee Markku Liias.

Juustomestari Aki Paloniemi myllää juustolimppuja käsityönä, jotta niistä saadaan hera pois.

Juustomestari Aki Paloniemi myllää juustolimppuja käsityönä, jotta niistä saadaan hera pois.