Pääkirjoitus: Ylen paljon naiiviutta

By 21.2.2017 Ajankohtaista

Kun katsoo Ylen uutisia ja ajankohtaisohjelmia, niin joutuu ihmettelemään, minkälaista vihersmoothia toimittajat ovat nauttineet. Yhtä naiiveja olivat 70-luvun toimittajat, kun he kertoivat Neuvostoliiton ihanuudesta.

"Meidän on lupa odottaa rahoillemme vastineeksi fiksua journalismia, ei naiivia toimittajien itsekorostusta."

”Meidän on lupa odottaa rahoillemme vastineeksi fiksua journalismia, ei naiivia toimittajien itsekorostusta.”

Tuoreimpana sensaationa toimittajat ovat pyörittäneet puolustusvoimissa harjoitettua kaksoiskansalaisten asemaa. He ripittävät puolustusministeri Jussi Niinistöstä lähtien kaikkia niitä, jotka ymmärtävät, että kansalliseen turvallisuuteen liittyvissä tärkeissä tehtävissä sotilaalla pitää olla vain yksi isänmaa, jolle hän on uskollinen. Ei tämän ymmärtämiseen lakia tarvittaisi, toteaa päätoimittaja Jouko Tikkanen Hyvää Pataa -lehden pääkirjoituksessa.

Sote on kestoaihe, jonka kommentoijia riittää, vaikka heillä ei ymmärrystä olisikaan. Ylessä on väkeä niin paljon, että uutisissa toimittaja haastattelee toista Ylen toimittajaa: ”sotekirjeenvaihtaja” Tiina Merikantoa. Hän jänkkää ilta toisensa jälkeen, mikä taas on pielessä. Ei suostuta näkemään, että ilman rakenteiden uudistusta ja kilpailun avaamista, maamme terveys- ja sosiaalitoimi on menossa pankrottiin.

Pääministeri Juha Sipilä on saanut ylen paljon lokavettä päälleen. Hänen esteellisyyttään Terrafamen pääomittamisessa puitiin tiedotusvälineissä ja oppositiossa pohjamutia myöten. Asiasta tehtiin tukku kanteluita, jotka eduskunnan oikeusasiamies totesi perusteettomiksi. Terrafame on pelastettu, ympäristöongelmat on pääosin ratkottu ja Terrafame tuottaa lähivuosina jo 3000 miljoonan vientitulot. Väärin pelastettu?

Ylellä on ylivoimaiset resurssit muihin mediataloihin nähden. Jokainen tulosta tekevä yritys ja yksityinen veronmaksaja joutuvat maksamaan Yle-veroa; yritykset jopa 3000 euroa ja yksityiset ihmiset 143 euroa vuodessa. Meidän on lupa odottaa rahoillemme vastineeksi fiksua journalismia, ei naiivia toimittajien itsekorostusta.

Muutama Ylen toimittaja on sentään ymmärtänyt lähteä. Susanna Päivärinta on purkautunut, ettei hänen arvoihinsa istu päätoimittaja Atte Jääskeläisen linjaus siitä, että Ylen tehtävä on rakentaa parempaa Suomea. Sitä me Yle-veron maksajat juuri edellytämme: rakennetaan parempaa Suomea yhdessä.

Putinin ja Trumpin viitoittamassa itsekkyyden maailmassa Suomi ei pärjää naiiviudella. Presidenttikisaan hamuava Kainuun kasvatti, europarlamentaarikko Merja Kyllönen onkin avauksessaan rohjennut ottaa esille meitä suomalaisia vaivaavan naiiviuden ja hölmöyden suhteessa Venäjään. Muut maat kiertävät Venäjän asettamaa elintarvikkeiden tuontikieltoa, mutta Suomi pelaa puhtoisilla säännöillä ja häviää siksi otteluita, referoidaan pääkirjoituksessa Vasemmistoliiton Kyllöstä.


Voit lukea lehden pääkirjoituksen ja 3 ensimmäistä sivua tästä linkistä tai ostaa koko lehden digitaalisena näköislehtenä hintan 5 €