Kuuteen K-supermarkettiin aurinkovoimala

By 10.10.2016 Ajankohtaista

Kesko asentaa loppuvuoden aikana kuuden, eri puolilla Suomea sijaitsevan K-supermarketin katolle aurinkovoimalan paneeleineen. Valmistuessaan aurinkovoimalat tuottavat sähköä kauppojen omaan kulutukseen.

K-supermarket Sammonlahti Lappeenrannassa, K-supermarket Hollola, K-supermarket Okeroinen Lahdessa, K-supermarket Minttu Saarijärvellä, K-supermarket Karkkila ja K-supermarket Nikinmäki Vantaalla saavat loppuvuoden aikana katoilleen aurinkopaneelit. Yhteensä paneeleja asennetaan 2 700 kappaletta. Sähköä ne tuottavat vuodessa 662,3 MWh, mikä vastaa runsaan 30 omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta.

– Aurinkosähkö sopii erinomaisesti ruokakaupan sähkön lähteeksi. Kauppa kuluttaa esimerkiksi jäähdyttämisessä sähköä eniten silloin, kun aurinko paistaa ja voimalan tuotanto on suurimmillaan, sanoo Keskon rakennuttamis- ja ylläpitojohtaja Jukka Anttila.

Aurinkovoimalan elinkaari on pitkä, jopa noin 35 vuotta. Nykytekniikalla tuotantoa on myös pilvisellä säällä ja talvisaikaan. K-supermarketien katoille asennettavien aurinkopaneelien sähköntuotto on noin 10 -15 % kauppapaikan sähkön vuosikulutuksesta. Aurinkoisena kesäpäivänä aurinkoenergialla voidaan korvata jopa 60 % kauppapaikan kulutuksesta.

K-supermarketien katoille asennettavat aurinkovoimalat tulevat kolmelta eri toimittajalta, jotka ovat Solnet Green Energy Oy, Solarigo Systems Oy ja Aii Energy Systems.

– Tulevaisuuden investointeja varten testaamme samalla eri toimittajien laitteiden toimintavarmuutta ja laatua, toteaa Anttila.

Energiansäästötoimenpiteet jatkuvat

Aurinkovoimalat yleistyvät K-ryhmän kauppapaikoissa vähitellen. Kesällä 2016 Vantaalla K-citymarket Tammisto sai katolleen aurinkovoimalan ja Tampereella on K-citymarket Lielahden katolla ollut aurinkovoimala käytössä jo vuodesta 1997. Myös omistamissaan kiinteistöissä toimivat K-kauppiaat ovat asennuttaneet aurinkovoimaloita, kuten K-rauta Hyvinkää.

– Parhaillaan selvitämme useiden kiinteistöjen kohdalla, kuinka saisimme hyödynnettyä aurinkovoimaa niiden energialähteenä. Tavoitteenamme on lisätä aurinkovoiman käyttöä merkittävästi,  Anttila kertoo.

Investoimalla aurinkovoimaan edistetään uusiutuvan energian tuotantoa ja hillitään ilmastonmuutosta. Energiankulutuksen vähentämiseksi kaupoissa muun muassa kansitetaan kylmälaitteita, kuten pakastimia ja kylmäkaappeja ja tehostetaan kylmälaitteiden ja kiinteistötekniikan etävalvontaa optimaalisen energiankulutuksen aikaansaamiseksi sekä lisätään energiaa säästävän LED-valaistuksen käyttöä.

Kesko on mukana Energiansäästöviikon päätteeksi 14.lokakuuta allekirjoitettavassa kaupan alan energiatehokkuussopimuksen toimenpideohjelmassa vuosille 2017 – 2025. Sopimuksen mukaisesti se sitoutuu vähentämään energiankulutustaan erilaisin säästötoimenpitein 7,5 %. Sopimuksen piirissä ovat kaikki K-ryhmään kuuluvat kauppaketjut.