Korpihilla valmistaa artesaaniruokaa ja kuohujuomaa

Vuoden posiolaiseksi valittu ja Chef de Table -käädyillä palkittu Ritva Kokko elää unelmaansa. Hän on rakentanut keskelle korpea tyylikkään kahvilan ja luonnontuotteita valmistavan yrityksen, Korpihillan. Vanhasta kansakoulusta on remontoitu tyylikäs matkailukohde ja koulun pallokentästä on kehkeytynyt puutarhakeidas. Artikkeli on julkaistu Hyvää Pataa -lehden numerossa 5/2018, www.hyvaapataa.fi

Ritva Kokko on sinnikäs nainen, joka ei jätä asioita puolitiehen. Hänellä on sekä estetiikan taju että hyvä maku – siis myös hyvä makuaisti luomaan ympäröivän luonnon antimista nautittavia herkkuja. Monet yöt hän onkin käyttänyt reseptien kehittämiseen.

Kaksi vuosikymmentä sitten hän löysi autioksi jääneen kansakoulun Posion Tolvan kylältä, jylhän Riisitunturin juurelta ja kirkkaan Kitkajärven läheisyydestä. Niinpä hotelli- ja ravintolakoulun esimieslinjan Tampereella suorittaneen Ritvan mielessä alkoi kyteä unelmayrityksen toteuttaminen.

– Koulu oli hylättynä pusikon keskellä ja se oli kärsinyt vesivahinkoja, mutta kauniit uunit viehättivät minua. Olin intoa täynnä ja ryhdyin sitä kunnostamaan työttömyyspäivärahalla.

Ritva lämmitti 17 tulisijaa joka toinen päivä, ja puoli vuotta remontoituaan hän pääsi muuttamaan kansakoulun yläkertaan. Alakerran remonttiin hän saikin jo kaverikseen ja silloiseksi elämänkumppanikseen Markun.

Kuusenkerkistä kuohujuomaa

Pariskunta ryhtyi valmistamaan luonnonmarjoista marmeladeja ja siirappeja. Ritva keräsi kaikki kolikot, että sai ostettua keitinkattilat.

– Anu Pentik otti tuotteet myyntiin, kun hän oli juuri aiemmin nähnyt Lontoossa Harrodsilla vastaavia tuotteita. Pentik ei kuitenkaan sallinut, että valmistajan nimi näkyy. Yhteistyö kesti seitsemän vuotta, mutta kun tuotteista maksettu hinta laski, yhteistyö päättyi, kertoo ex-kumppani Markku, joka edelleen työskentelee yrityksessä. Myös Ritvan nykyinen kumppani Juha työskentelee kesäaikaan Korpihillassa.

Korpihillan tuotteet on valmistettu aidoista paikallisista raaka-aineista.

Tuotteiden ostajiksi valikoitui Stockmann Herkku ja Royal-ravintolat Helsingistä. Yrittäjät haaveilivat liköörien valmistuksesta, mutta tuotevalvontakeskukselta lupia odotellessa he ryhtyivät valmistamaan kuusenkerkistä alkoholitonta kuohujuomaa vuonna 2003.

– Se valittiin sokkotestissä 2005 Suomen parhaaksi kuohuviiniksi, kun arvostelijoina olleet sommelierit eivät tienneet joukossa olevan alkoholitonta juomaa, nauraa Ritva.

 

Pallokentästä puutarhakeidas

Kahvilatoiminta alkoi kevättalvella 1998 avatulla latukahvilalla. Naapuritkin innostuivat kahvilan pitämisestä, ja pian kylällä oli neljä kahvilaa.

– Meillä oli puolet kalliimpi hinta, omat leivonnaiset ja kahvi tarjoiltiin posliinikupeista pöytiin sekä juteltiin mukavia, perustelee Ritva kahvilansa menestystä.

Kahvilapalveluille alkoi olla kesäisinkin kysyntää ja asiakasmäärä on kasvanut 10 000 asiakkaaseen vuodessa.

Vanhan kansakoulun pallokentta on muuttunut puutarhakeitaaksi.

Alkuvuodet kuluivat kansakoulun remontissa. Sitten ruvettiin laittamaan koulun hiekkaista pallokenttää puutarhaksi. Talvisen lumivaipan suojassa pärjäävät puksipuutkin, jotka eivät edes Etelä-Suomessa menesty.

– Pihassa tulee olla avaruutta. Tykkään muotopuutarhasta ja ruusuista, kuvailee Ritva.

Ritva myöntää, että hänellä on vahva oma näkemys toteutuksesta, mikä voi olla raskasta työntekijöille.

– Pihalle yrttitarhaan rakennettava muuri jouduttiin purkamaan kuusi kertaa, kun kirvesmies ei hahmottanut, mitä tarkoitin.

Englantilaisia teehetkiä

Korpihilla valmistaa tuotantotiloissaan luonnontuotteista kymmeniä eri tuotteita ja lahjapakkauksia. Valikoimissa on suklaita, marmeladeja, siirappeja, juomatiivisteitä, juomia ja teesekoituksia Lapin yrteistä.

Käsintehdyt hillamarmeladimakeiset voittivat innovatiivisen artesaaniruoan luokassa kultaa SM-kilpailussa.

Ritva on saanut rakennettua mieleisen keittiön, joka mahdollistaa suurehkojen ryhmien palvelun Lapin herkuilla kuten lohella ja suolaisilla ja makeilla piirailla. Tarjoilu voidaan kruunata karpalokonjakkisiirapilla terästetyillä herkkuvohveleilla.

– Keittiön kiire ei saa välittyä salin puolelle, vaan palvelun on oltava lämminhenkistä. Me järjestämme täällä korvessa englantilaisia teehetkiä lappilaisilla höysteillä, kihertää Ritva kekseliäisyyttään sovittaa maailman tuulahduksen Korpihillan miljööseen.

Navettarakennus Mamsellissa on myynnissä sisustus- ja lahjaesineitä sekä lähiruokaa. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu järjestää luontomatkailua Kitkajärvelle ja linturetkiä Riistatunturille – ja luoda kansakoulun hiekkapihasta haaveiden piha. Päärakennus on tarkoitus pyhittää yksin matkailulle ja siirtää tuotanto erilliseen paikkaan.

Artesaaniherkuista palkintoja

Viime kevättalvella Ritva Kokko osallistui firmansa nimikkomarjalla, korpihillalla, artesaaniruoan avoimiin Suomen mestaruuskilpailuihin. Kultamitali tuli innovatiivisen artesaaniruoan luokassa.

– Valmistan hillan hedelmälihasta marmeladimakeisia, jotka teen hillamarjan muotoisiksi. Niitä myydään ravintoloille 1,20 euron hintaan kappale.

Ritva Kokko valittiin tänä vuonna Vuoden posiolaiseksi. Valintaa perusteltiin sillä, että hän on tehnyt Posiota tunnetuksi esimerkillisellä tavalla.

Korpihillan kahvila- ja ruokapalveluiden sekä artesaanituotteiden korkea laatu on huomattu alan piireissä.  Gastronominen järjestö Chaîne des Rôtisseurs – Paistinkääntäjät – myönsi Kokolle kesäkuussa ammattilaisjäsenen arvon ja Chef de Table -käädyt. Järjestö perusteli tunnustuksen myöntämistä myös sillä, että Kokon kehittämät artesaaniherkut ja luonnontuotteet ovat todella laadukkaita.