Kokkikartanon lohikiusaus sai alkunsa perustajan omasta keittiöstä

By 7.7.2016 Ajankohtaista

Pienen keravalaisen ruokatehtaan Kokkikartanon perustajan Esa Heikkisen ajatus oli yksinkertainen: vähän, mutta hyvää. Tavoite oli valmistaa Suomen parasta valmisruokaa.

Kirjolohikiusaus oli pienen ruokatehtaan ensimmäinen tuote yhdessä kinkkukiusauksen kanssa. Resepti kehitettiin vuonna 1999, ja tuote tuli markkinoille vuoden 2000 alussa.

esa heikkinen

Kokkikartanon tarinan alkuvaiheet on luettavissa Puutarha-Sanomat -lehden numerosta 1/2004.

Lohikiusauksen reseptin kehitti Heikkinen itse Kokkikartanon silloisissa tiloissa Nikkilän vanhassa sairaalassa. Hän arveli laadukkaasti tehdylle valmisruoalle olevan tilausta: olihan lohikiusaus yksi Suomen suosituimpia kotona tehtyjä ruokia.

Raaka-aineet uuteen tuotteeseen hankittiin läheltä. Peruna tuotiin Raision Vihannin tehtaalta, jossa sitä varten oli kehitetty erityinen kypsytystekniikka. Hyvälaatuinen lajike löytyi nopeasti, ja lyhyt keittoaika takasi sopivan suutuntuman. Kirjolohta sai Hernesaaren kalaliikkeestä ja Keravalta naapurin kalajalostamosta. Kerma oli oikeaa kuohukermaa laihan ruokakerman sijaan.

Valmis kiusaus päätettiin pakata isoon 1,1 kilon rasiaan.

– Pakkauksen reilu koko ja läpinäkyvä kansi herättivät kuluttajien mielenkiinnon, Heikkinen toteaa.

Kun resepti oli saanut lopullisen muotonsa, Heikkinen lähti maistattamaan sitä serkkunsa ja yrityksen toisen perustajan Jaakko Jokisen kanssa. Parivaljakko kiersi neljän vuoden ajan yli kahdessasadassa myymälässä ympäri Suomea. Matkaa kertyi Vaasasta Joensuuhun.

– Kun me yrityksen johtajat olimme itse paikalla, kuluttajien toiveet voitiin kirjata suoraan ylös. Samalla myös kauppiaat tulivat tutuiksi, Heikkinen kertoo. Aluksi pakkaukset toimitettiin pääkaupunkiseudun kauppoihin itse.

Lohikiusauksen reseptiin ei ole alkuvaiheen jälkeen koskettu.

– Periaatteemme on, että pidetään, mitä luvataan. Hyväksi todettujen reseptien kanssa ei lähdetä seikkailemaan, Heikkinen summaa.

Esa Heikkisen suosikki Kokkikartanon tuotteista on juuri lohikiusaus. Sen lisäksi maistuu metsäsienikeitto.

– Siitä tykkään kuin hullu puurosta, Heikkinen naurahtaa.


Snellman Oy osti Kokkikartanon vuonna 2006. Lue tarina Kokkikartanon alkuvaiheista Puutarha-Sanomat -lehden numerosta 1/2004 tästä linkistä.  

 

Join the discussion One Comment