Kesko myy Venäjän päivittäistavarakauppansa Lentalle

By 26.10.2016 Ajankohtaista

Kesko-konserniin kuuluva Kesko Food Russia Holding Oy on sopinut myyvänsä päivittäistavarakaupan liiketoimintansa Venäjällä Lenta Ltd:lle. Lenta on yksi Venäjän suurimmista päivittäistavarakaupan ketjuista. Yrityskaupan kokonaiskauppahinta on noin 11 mrd ruplaa (arviolta noin 158 milj. euroa), joka maksetaan kaupan toteutumisen yhteydessä käteisellä.

Kesko avasi viime joulukuussa Gagarina-kadulla K-ruoka -kaupan, pietarilaiset ryntäsivät ostoksille.

Kesko avasi viime joulukuussa Gagarina-kadulla K-ruoka -kaupan, pietarilaiset ryntäsivät ostoksille.

 

– Keskon strategisena tavoitteena on kasvu kotimaan päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Keskitymme kotimaan päivittäistavarakaupan kehittämiseen ja luovumme päivittäistavarakaupasta Venäjällä, jonka kasvattaminen olisi edellyttänyt merkittäviä investointeja. Yrityskaupalla on vähäinen vaikutus Keskon liikevaihtoon, mutta se parantaa Keskon kannattavuutta ja kassavirtaa, Keskon pääjohtaja Mikko Helander toteaa.

Keskon päivittäistavarakaupan liikevaihto Venäjällä vuonna 2015 oli 106 milj. euroa ja liikevoitto -14 milj. euroa. Kauppaan kuuluu 11 Pietarin ja Leningradin alueella toimivaa ruokakauppaa, kolme tonttia Moskovan ja Leningradin alueilla sekä hallinto- ja tukitoimintoja. Liiketoiminta ja varat sisältyvät kuuteen tässä kaupassa myytävään yhtiöön (liiketoimintayhtiö OOO Kesko Food Rus sekä viisi venäläistä kiinteistöyhtiötä). Myydyissä yhtiöissä on kaikkiaan noin 1 300 työntekijää.

Lenta on Venäjän suurin hypermarket-ketju myyntialalla mitattuna ja maan viidenneksi suurin vähittäiskauppaketju vuoden 2015 myynnillä mitattuna. Lentalla on 156 hypermarketia 72 kaupungissa eri puolilla Venäjää ja 42 supermarketia Moskovassa ja Pietarissa, yhteensä arviolta 968 595 neliömetriä myyntialaa. Lentan suurimpia osakkeenomistajia ovat TPG-Capital ja Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki EBRD.

Kesko Oyj kirjaa yrityskaupasta vuoden 2016 viimeiselle vuosineljännekselle noin 69 miljoonan euron kertaluonteisen kulun, joka on arvioitu tämänhetkisen valuuttakurssin mukaan.

Yrityskauppa edellyttää vielä Venäjän kilpailuviranomaisen, The Federal Antimonopoly Service of the Russian Federation, FAS, hyväksyntää sekä kaupan muiden ehtojen täyttymistä. Asian käsittely saataneen päätökseen ja yrityskaupan arvioidaan toteutuvan 30.11.2016.

Kesko on suomalainen kaupan alan pörssiyhtiö. Kesko toimii päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Sen toimialat ja ketjut toimivat tiiviissä yhteistyössä kauppiasyrittäjien sekä muiden kumppaneiden kanssa.

Keskon liikevaihto oli 9 miljardia euroa (liukuva 12 kuukautta, 1.7.2015 – 30.6.2016) ja henkilökuntaa oli 30.6.2016 noin 30 000 henkeä. Keskon ketjutoimintaan kuuluu yli 1 500 kauppaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Puolassa.