Kalatiskillä ei tarvitse enää arvailla kalan kasvattajaa

By 7.10.2016 Ajankohtaista

Benella-kalat ja -mäti saavat jatkossa kalatiskillä kasvot, sillä kasvattajien tiedot ja kasvokuvat merkitään kalatiskeihin tarramerkillä. Benella-kala tarjoaa kotikokin arkeen keinon parantaa Itämeren tilaa omilla valinnoillaan. Benella-kalojen ruokinnassa hyödynnetään Raisioaquan ainutlaatuista Itämerirehua, joka vähentää Itämeren fosfori- ja typpikuormaa.

Kotimainen Benella Kirjolohi saa lokakuun alusta lähtien kalatiskille rinnalleen Benella Lämminsavufileen. Joulukuussa myyntiin tulee myös uutuustuote Benella Mäti, joka on ensimmäinen kestävästi tuotettu mäti Suomen markkinoilla.mäti-syvätty

– Vastuullisesti tuotettua, luontoa säästävää mätiä ei ole koskaan aiemmin ollut Suomen markkinoilla, Raisioaquan liiketoimintajohtaja Tomi Kantola kertoo.

Koska palvelutiskit eivät ole kaikissa kaupoissa avoinna jokaisena viikonpäivänä, Benella Kirjolohta saa jatkossa myös kuluttajapakattuna itsepalvelutiskiltä.

Kala saa kasvot

Benella Kirjolohta on tähän saakka saanut kokonaisena ja tuorefileenä lähinnä Stockmann Herkun kalatiskeistä ja Kalatukku E. Eriksson Oy:n myyntipisteistä. Nyt Keskon päivittäistavarakauppa on ottanut Benella-kalat valikoimiinsa, minkä ansiosta Benella-kalojen myynti laajenee tänä syksynä.  Benella-kalat ovat Uudenmaan ja pääkaupunkiseudun K-citymarketien ja K-supermarketien myytävissä.

– Sopimuskasvattajamallin ansiosta kalan tarkka alkuperä ja kasvattaja ovat aina kaupan tiedossa. Jatkossa kalatiskeille ilmestyy tarrat, joissa on merkittynä juuri sillä hetkellä tiskissä olevan Benella-kalan kasvattaja kasvokuvan kera, Kantola kertoo.

Benella-kaloja kasvatetaan sekä sisämaassa että merialueilla. Sisämaan kasvattamot sijaitsevat muun muassa Rautalammilla, Rovaniemellä, Hyrynsalmella ja Kuusamossa. Merialueilla Benellaa tuotetaan Brändössä, Pyhämaalla ja Kristiinankaupungissa. Kalatukku E. Eriksson valmistaa ja pakkaa Benella Mädin sekä savustaa Benella Lämminsavufileen.

 

Syömällä Itämeri parempaan kuntoon

Benella Kirjolohi on suomalaisten kasvattamaa kalaa, jonka ruokinnassa hyödynnetään Raisioaquan ainutlaatuista rehuinnovaatiota, Itämerirehua. Baltic Blend -rehun raaka-aineena käytetään Itämeren  runsaskantaisesta silakasta ja kilohailista tehtyä kalajauhoa ja -öljyä. Baltic Blend -rehun käyttö Benella Kirjolohien ruokinnassa vähentää Itämeren fosfori- ja typpikuormaa. Kun Itämeren alueella kasvatettavia kaloja ruokitaan tällä lähirehulla, ravinteet kiertävät eikä niitä tule Itämereen sen ulkopuolelta.

Puolueettoman tutkimuksen mukaan (RKTL Rymättylä 2008) Benella Kirjolohien rehu alensi kalanviljelyn vesistöjen fosforikuormitusta 26 prosentilla jo ennen Itämerirehun käyttöönottoa. Itämerirehulla Itämerestä poistuu enemmän fosforia kuin mitä kalankasvatus sitä kuormittaa.

Benella Kirjolohen rehuissa kalaöljy on korvattu osaksi rypsiöljyllä. Näin Benellan taustalla oleva ruokintakonsepti säästää myös maailman valtamerien hupenevia luonnonkalakantoja.

 

– Mitä enemmän syömme lähellä tuotettua ja Itämerirehulla ruokittua kalaa, sitä paremmin Itämeri voi. Yksi osoitus koko kalankasvatuselinkeinon ja Raisioaquan ympäristötyöstä on se, että WWF on nostanut suomalaisen kasvatetun kirjolohen Suomen kalaoppaan vihreälle listalle, Kantola kertoo.

Kirjolohi ja muut rasvaiset kalat ovat erityisen hyviä rasvahappojen ja D-vitamiinin lähteitä. Kalan hyödyllisten rasvahappojen on osoitettu vähentävän sydän- ja verisuonitautiriskiä. Kalojen ja samalla mädin EPA- ja DHA-rasvahapot ovat oikealla tasolla, koska Benella Kirjolohet ruokitaan Raisioaquan huippurehulla. Suomen Sydänliitto ry on myöntänyt Benella Kirjolohelle Sydänmerkin. Sydänmerkki kertoo, että Benella on omassa kategoriassaan parempi valinta. Merkin käyttö on sallittu sekä kokonaiselle että fileenä myytävälle Benella Kirjolohelle.