Kalapaikka vailla vertaa

Helsingin Teurastamon portille keväällä tullut kalamyymälä ja -ravintola on ihastuttanut runsaalla valikoimallaan ja tuoreudellaan kaupunkilaisia. Tukkutorin kalakaupasta saa myös lounasruokaa ja alkuvuodesta kalakauppa avaa iltaravintolan. Artikkeli on julkaistu Hyvää Pataa -lehden numerossa 6/2017.

Kala-Kalle Huttunen esittelee sampea.

Yrittäjä Karl Huttunen, joka tunnetaan Kala-Kallena, kertoo etsineensä yritykselle sopivaa paikkaa ja aikaa jo viisi vuotta.

– Tämä teurastamon alue hieno ravintolakeskittymä, vastaavia ”hipsterialueita” löytyy Berliinistä ja Lontoosta. Vetovoima kasvaa edelleen, kun viereen rakentuvat Kalasataman asuin- ja työpaikka-alue, kauppakeskus Redi ja sporakin alkaa kulkea vierestä, kuvailee Kala-Kalle sijaintia.

– Minulle tarjottiin jo viisi vuotta sitten liiketiloja Tukkutorin Kellohallista. Silloin hylkäsin tarjouksen, sillä en halunnut mennä ensimmäisenä heikoille jäille. Nyt ajoitus on täydellinen, kun alueella on useita lihakauppoja, Lidl ja Alko, vain kalakauppa puuttui.

Lounaita saa, iltaravintola tulossa

Tukkutorin Kala on myös lounasravintola, jossa on 30 asiakaspaikkaa ja päivittäin tarjoillaan jo sata lounasta.

– Tämä on kalakauppa, jossa syödään lounasta – ei siis ravintola, jossa on tarjolla vähän kalaa, määrittelee Kala-Kalle.

Kalakaupan miljöön keskellä on vanha kalastajavene, johon on katettu noutopöytä. Kalakauppa aukeaa alkuvuonna myös iltaravintolana keskiviikosta lauantaihin, kunhan alkoholiluvat on kunnossa.

– Olin kokematon alkoholilupien hakemisessa, kun sen saanti edellyttää, että joka vuorossa on vastaava hoitaja, jolla on vähintään kahden vuoden kokemus päätoimisesta työskentelystä ravintolassa ja anniskelupassi, naurahtaa Kala-Kalle.

Koko saalis kalastajilta

Kalatiskeissä on laaja valikoima kotimaista kalaa ja mereneläviä maailmalta. Sammen mäti on kotimaista Carelian Caviarin tuottamaa. Tukkutorin Kalalla on myös oma savustamo, jossa käytetään aitoa puun purua. Kala-Kalle sanoo, että kotimaisen kalan saannissa ei hänellä ole vaikeuksia.

– Meillä on sopimuskalastajia Inarin järvellä saakka. Ostamme kalastajilta koko saaliin, myös niin sanotut roskakalat. Taiteilua on määrien kanssa, kun ei etukäteen tiedä mitä tulee. Laitamme kalat tiskille, myymme ravintoloihin ja käytämme niitä lounaalla.

– Kaikkien villikalalajien saatavuutta ei voi taata. Joka päivä kuitenkin löytyy kalaa jokaiseen tarkoitukseen ja opastamme valitsemaan oikean kalan, Kala-Kalle selvittää.

Tukkutorin kalapaikan ovat löytäneet myös monet helsinkiläiset ravintolat, joiden keittiömestarit voivat aamulla käydä ostamassa päivän kalat.

Kalatorin tunnelmaa

Kalakaupassa tiskien laitto alkaa jo puoli kuudelta ja kauppa aukeaa seitsemältä. Kauppa on auki kuutena päivänä viikossa kello 18 saakka.

– Tiskien laitto vie kolmisen tuntia, kertoo Kala-Kalle, joten aamuasiakkaat voivat nähdä vielä keskeneräisiä tiskejä, mutta kalansa hekin saavat. Kalakaupassa työskentelee kahdeksan henkilöä.

Karl Huttusella on vahva kokemus kalakaupasta, sillä hän pyöritti seitsemän vuotta Itäkeskuksen K-citymarketin kalaosastoa itsenäisenä yrittäjänä.

– Lukiosta alkaen olen ollut kauppojen palvelutiskeissä töissä ja vähitellen erikoistuin kalaan, sanoo Kala-Kalle. Miehestä huokuukin palvelualttius ja on helppo ennustaa, että Tukkutorilla tulee olemaan hyvä kala-apaja jatkossakin.

Tukkutorin Kalassa on laaja tarjonta kalafileistä.

 

Voit lukea koko lehden tästä linkistä.  (hinta 5 €/lehti)