Jari Kurtin motto: ”Nöyrästi – mutta täysillä”

Lapin luonto on tiivistetty Arctic Superfoodsin välipalapatukoihin. Ne ovat levinneet jo matkailijoiden ja Finnairin mukana kaikkialle maailmaan. Huippusijoittajat satsaavat nyt lappilaiseen superpatukkaan. Artikkeli on julkaistu Hyvää Pataa -lehden numerossa 6/2018.

Artic Superfoodsin perustaja ja makumestari Jari Kurtti voi heiluttaa iloisena eväspatukoita, sillä hänen sinnikkyytensä on kantanut pitkälle.

Jari Kurtti muutti puolison työn vuoksi Leville. Hänellä oli takana 15 vuotta ravintolamaailmassa ja kaverit soittelivat Jarille pyytäen keittiöihin.

– Asuin mustikkametsän keskellä ja halusin kehittää itselle jotain omaa duunia. Ryhdyin miettimään, mitä voisi marjoista ja villiyrteistä tehdä. Halusin, että kaikki raaka-aineet olisivat kotimaisia.

Jari teki paljon kokeiluja ja kohderyhmäksi hän valitsi matkailijat kotimaisten asiakkaiden lisäksi. Tuotteen pitäisi olla myös helposti mukaan otettava. Näin hahmottuivat eväspatukat.

– Ensimmäisenä yhdistelmänä oli mustikka ja koivulehti. Toisena oli puolukka, karpalo ja nokkonen. Kolmantena kokeilin hillaa ja kuusenkerkkää, mutta hilla ei säilynyt, joten se vaihtui tyrniksi.

Porkkanaa patukan pohjaksi

Kun kasassa oli kolmen tuotteen raaka-aineet, Jari ryhtyi selvittämään, mistä patukan pohja muodostuisi.

– Kiertelin ekokauppoja ja tutkin patukoita. Niissä oli käytetty pähkinää, rusinaa, taateleita ja aprikoosia. Ne eivät mielestäni sopineet arktiseen tuotteeseen, kertoo Jari.

Jari ryhtyi testailemaan kuivureiden kanssa kotimaisia vihanneksia: perunaa, porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta ja kaalia.

– Kuivattu porkkana osoittautui hyväksi, sillä se on ravintotiheä ruoka ja luonnostaan makea.  Sen ympärille sopi gluteeniton kaura. Makeuttajaksi en halunnut valkoista sokeria, mutta kotimainen hunaja kävi hyvin.  Paahteisuutta ja pähkinäisyyttä sain pellavansiemenistä.

– Yllättävän nopeasti, vain puolessa vuodessa, sain reseptin valmiiksi. Helmikuussa 2016 päätin, että elokuun puolivälissä tuotteiden tulee olla markkinoilla.

Finnairin tilaus loi uskoa

Jari Kurtti laittoi vakuumiin pakattuja patukoita reppuun ja lähti myyntimatkalle. Ovet avautuivat Finnairille, Stockmannille ja Ruohonjuureen. Hän sai myönteistä palautetta ja kehotuksen jatkaa.

– Elokuun 15. päivä 2016 patukat sain myyntiin 72 pisteeseen. Kaksi puoli kuukautta myöhemmin sain soiton Finnairilta ja siitä kahden viikon päästä mustikka-koivunlehti-patukka oli myynnissä kaikissa Finnairin koneissa eri puolilla maailmaa. Se antoi uskoa jatkaa.

Jari teetti analyysin tuotteistaan Food-Westillä. Tuloksena oli, yksi mustikkapatukka sisälsi 60 mustikkaa, puolukkapatukassa oli 20 puolukkaa ja 10 karpaloa, tyrnipatukassa 20 tyrninmarjaa.

– Yhdessä patukassa oli päivän C-vitamiiniannos. Ymmärsin, että nämä eivät voi olla halpatuotteita, vaan tulee tähdätä premiumiin.

Artic Superfoods sai viime elokuussa vahvistusta, kun sijoittajat tulivat mukaan. Vasemmalta Kustaa Valtonen, Saga Forss, Sanna Sandgren, Marko Alamartimo, Peter Vesterbacka sekä Jari Kurtti. Kuva Jussi Rekiaro.

Sijoittajat uskovat Aasian vientiin

Jari oli vienyt kaksi vuotta haavettaan eteenpäin ja hän havahtui, että yksin ei pysty. Vuoden verran hän haki rahoittajia.

Elokuussa 2018 Arctic Forest Foods Oy pystyi kertomaan, että partnerina ja yhtiön toimitusjohtajana on aloittanut Marko Alamartimo. Samalla julkistettiin neljän tunnetun sijoittajan nimet: Peter Vesterbacka, Saga Forss, Pasi Joronen ja Kustaa Valtonen.

– Lappi on viime vuosina kasvattanut suosiotaan aasialaisten keskuudessa. Aasiassa yhden kaupungin väkiluku voi helposti vastata koko Suomen väkilukua. Meillä ei ole tarvetta valloittaa koko Aasiaa, vaan toimenpiteet on pystyttävä kohdistamaan sinne missä on ostovoimaisia ja laatutietoisia kuluttajia, sanovat Peter Vesterbacka ja Pasi Joronen.