Härkis saa oman tehtaansa Kauhavalle

By 23.5.2017 Ajankohtaista

Härkis-tuotteistaan ja Verso Granoloista tunnettu Verso Food Oy perustaa yhdessä Domretorin pääomistajan Åsa Alangon kanssa Kauhavalle tehtaan ja yhteisyrityksen Härkis Oy:n. Investoinnin kokonaisarvo nousee noin 10 miljoonaan euroon, joka jakautuu puoliksi Kauhavan kaupungin ja Härkis Oy:n välillä.

Härkis-tuotteita on valmistettu Domretorin tehtaalla, mutta hyvä menekki vaatii uutta tehdasinvestointia.

Suuren suosion Suomessa saavuttanut ja kansainvälistyvä Härkis tarvitsee lisäkapasiteettia tuotantoonsa. Verso Food on päättänyt perustaa uuden noin 4 000 m2:n tuotantolaitoksen Kauhavalle yhdessä sopimusvalmistaja Domretorin pääomistajan Åsa Alangon kanssa. Kauhavan kaupungin toimitilayhtiö rakennuttaa uuden yrityksen käyttöön Kauhavalle tuotantolaitoksen. Härkis Oy hankkii tiloihin tuotantolaitteistot ja henkilöstön.

– Härkis valmistetaan suomalaisesta härkäpavusta, joka kasvaa pääasiassa Etelä-Pohjanmaalla. Kauhavan uusi tehdas sijaitsee lähellä viljelijöitämme, ja sen sijainti on ihanteellinen myös, kun aloitamme Härkis-tuotteiden viennin Ruotsiin. Kauhavan kaupunki on myös hienosti osoittanut tukensa tehtaan perustamiseksi, kun se tarjoutui rakennuttamaan tehtaan ja vuokraamaan tilat meille, Verso Food Oy:n hallituksen puheenjohtaja Leena Saarinen sanoo.

Uusi tehdas työllistää noin 20 henkilöä. Tehtaan rakennustyöt käynnistyvät alkusyksystä ja tuotantolaitoksen arvioitu valmistumisaika on ensi vuoden lopulla.

– Verso Foodin ja Domretorin Åsa Alangon yhteishanke Härkis-tuotannon aloittamisesta Kauhavalla on meille tervetullut uutinen. Se tuo Kauhavalle nopeasti markkinoita valtaavan tuotteen valmistuksen ja kymmeniä työpaikkoja. Elintarviketuotannolle Kauhava on mitä luontevin paikka, Kauhavan kaupunginjohtaja Markku Lumio kertoo.

– Kaupungin tehtävänä on luoda hyvät edellytykset yrityksille. Tässä tapauksessa se tarkoittaa sitä, että Kauhavan Yrityskiinteistöt Oy rakennuttaa uudet tilat Härkis Oy:lle Domretorin viereen. Sitä ennen kaupunki hankkii maapohjan omistukseensa.

Domretor Oy jatkaa Härkis-tuotteiden valmistusta edelleen.

– Yhteistyö Verso Food Oy:n kanssa on ollut todella vauhdikasta ja tuonut mukanaan myös Domretorille kasvua. Olemme luoneet Härkiksen valmistuksen myötä 22 uutta työpaikkaa Kauhavalle. Uusi tuotantolaitos naapurissamme tuo myös Domretorin Härkis-valmistukseen synergiaa. Kauhavan kaupunki on ollut suurena tukena yrityksemme kasvussa, Domretor Oy:n pääomistaja Åsa Alanko toteaa.

Verso Food aikoo käynnistää Härkis-tuotteiden myynnin Ruotsissa ensi syksyn aikana ja tutkii laajenemismahdollisuuksia myös muihin Pohjoismaihin.

– Härkis on herättänyt paljon kiinnostusta ulkomailla, ja haluamme varmistaa tehtaan avauksella erinomaisen tuotteiden saatavuuden myös viennin alettua. Uusi tehdas mahdollistaa lisäksi uusien innovatiivisten, kotimaisten Härkis-tuotteiden kehittämisen, Saarinen lupaa.

Verso Food toi markkinoille helmikuussa monia uusia Härkis-tuotteita, kuten maustetut Härkikset ja Härkis Pihvit.