Alex Niemisestä tuli myös ravintoloitsija

Wikipedia listaa markkinointiviestintäkonserni N2:n toimitusjohtaja Alex Niemisen työ- ja harrastushistorian pitkäksi ja hyvin monipuoliseksi, mutta viimeiset Alexin vaiheet eivät sinnekään ole ehtineet. Alexista on tullut ravintoloitsija. Oheinen artikkeli on julkaistu Hyvää Pataa -lehden numerossa 1/2018.

Alex Nieminen teki ruokaharrastuksellaan uuden aluevaltauksen, kun hän ryhtyi ravintoloitsijaksi. Päätyö on edelleen mainos- ja viestintätoimisto N2:ssa.

Alex Nieminen sanoo aina olleensa intohimoisesti utelias ja kiinnostuneensa kaikesta uudesta. ADHD-tyypiksi hän ei kuitenkaan tunnustaudu, vaan luonnehtii itseään kurinalaiseksi.

– Teen töitä aamu yhdeksästä iltaviiteen. En käy alan tilaisuuksissa iltaisin, vaan omistaudun iltaisin perheelle.

– Markkinassa on aina mahdollisuus tehdä paremmin, ja se kiinnostaa minua. En ole rajoittanut sitä, mitä aihealuetta kiinnostus koskee. Olen kuitenkin ankara itselleni siinä, ovatko ideat hyviä vai huonoja.

N2:n toimistossa työskentelee 60 luovaa ihmistä. Toimitusjohtajan tehtävien lisäksi Alex tekee asiakasyrityksiin strategiatyötä: kiteyttää, konseptoi, suunnittelee, innostaa, kehittää ja edistää uusia asioita. Seitsemästä yhtiöstä koostuvan N2-konsernin liikevaihto oli viime vuonna 8,3 miljoonaa ja tulos ylsi 1,1 miljoonaan euroon. Alex omistaa ryppäästä 40 % ja Taivas-taustainen Jussi Nurmio saman verran.

Alexin pääharrastuksiin kuuluvat musiikki, sukeltaminen ja kokkaaminen. Hän kirjoitti 2005 supersuositun ”Vege! – Tuoreita makuja kotikeittiöstä” -kirjan yhdessä Riikka Sukulan kanssa.

– Kaikista tutkimusmateriaalista näki, että on paikka koko kansa kasviskeittokirjalle. Kirja myy hyvin vieläkin, toteaa Alex onnistuneesta pistostaan kultasuoneen. 

Yes Yes Yes -ravintola vetää väkeä

Alex toimii ravintoloitsijana marraskuussa avatussa Yes Yes Yes -ravintolassa, jossa paikat ovat täyttyneet ilta illan jälkeen kahteen ja jopa kolmeen kertaan.  Alexin ei pitänyt tulla ravintolatoimintaan mukaan, vaan hän syötti ideaa Ville Relanderilla ja Richard McCormickille.

–  Teimme tutustumismatkan Berliiniin Cookies Cream -kasvisravintolaan. Päätös syntyi siellä, ja Ville ja Richard houkuttelivat minut mukaan.

– Projekti kesti kaksi vuotta, kun etsimme paikkaa ja remontti venyi. Katsastimme Iso Robertinkatu 1:ssä olevia tiloja, josta McDonalds oli vetäytynyt ja rasvarannut olivat vielä lattiassa. Sisään astuessamme kaikki kolme sanoimme spontaanisti ”yes”, ja siitä syntyi ravintolan nimeksi Yes Yes Yes, kertoo Alex.

Alex toteaa, että ravintolan nimi viestii myös ”kyllä” tuoreille mauille, ”kyllä” voimakkaalle maustamiselle ja ”kyllä” tavallisille ihmisille.

– Emme korosta sitä, että olemme vegeravintola. Haluamme antaa sekasyöjillekin mahdollisuuden nauttia. Parsat, puikulat, sienet, marjat, tryffelit ovat asioita, joita ei ajatella kasvisruokana.

Royal Ravintolat omistajina

Alexin mukaan kasvisruoka lähtee ideologiasta ja itse ruoka jää usein kakkosasemaan.

–  Usein kasvisruokalat menevät tärkkelys edellä tai kasvisruokana tarjotaan tofuja ja ituja, joita ihmiset eivät käytä muuten. Kasvisruoasta kieltäytymisen sijaan olemme lähteneet kasvisten mausta, jotka antavat valtavasti mahdollisuuksia tehdä sekasyöjillekin hyviä ruokia.

– Minä olen 20-henkisen ravintolaväen joukossa ainoa kasvissyöjä, joten henkilökunta tekee kasviksista ruokaa, joka maistuu heille itselleenkin.

Yes Yes Yes -ravintola kuuluu Royal Ravintolat -konsernin Hawaii-ravintolaryppääseen.  Siinä vetäjinä ovat Ville Relander ja Richard McCormick, joiden perustamat The Cock, Holiday Bar ja Sandra-ravintolat kuuluvat myös Hawaiin.

– Itse en ole omistajana Yes Yes Yes -ravintolassa, olen ravintoloitsija. Sitouttamisen kannustimet ovat riittävät, hymyilee Alex.

Yes Yes Yes -ravintolan keittiöpäällikkönä on Linnea Vihonen. Äskettäin hänet nimitettiin kaikkien Hawaii-ravintoloiden keittiöpäälliköksi.

On onnistuttava joka päivä

Alex muistuttaa, että vaikka ravintolassa käy nyt kova hässäkkä, on ravintolan suosio hankittava joka päivä.

– Kun mainostoimistossa asiakassuhde kestää tyypillisesti 5–10 vuotta, pitää ravintolassa joka annos loihtia nollasta. Odotukset kasvavat, kun asiakkaat saavat hyviä kokemuksia.

– Koko ajan pitää tehdä töitä reseptiikan, palvelun, cocktailien, viinivalikoiman ja musiikin valinnan suhteen.

Yes Yes Yes -ravintola aukeaa kello 16 eikä siten ole lounaspaikka.  Alex toteaa, että lounastarjoilua on paljon mietitty.

– Emme halua tehdä lounaassa kompromisseja, kun meidän innovatiivisuus ei ole riittävä. Lounas edellyttäisi lisäväen palkkaamista ja on vaikea löytää hyvää henkilökuntaa lisää. Vaatii rohkeutta, että ei kasvata tyhjää liikevaihtoa.

Salaattibaari Stockmannille

Ilman hyvää kasvislounasta ei Helsingissä jatkossa jäädä, sillä Alex on ollut rakentamassa uutta gourmet-tason salaattibaaria, joka avataan pian Stockmannille Keskuskadun puolelle katutasoon. Nimekseen se on saanut ”Ooh la laa” -salaattibaari. Se kuluu myös Royal Ravintoloihin.

– Usean vuoden ajan olen hiljaisesti työstänyt konseptia terveellisen vaihtoehdon saamiseksi lounasruokailuun, sillä lounasmarkkinoilla ei Suomessa ole ollut vaihtoehtoa. Kaliforniassa ei koskaan saa huonoa salaattia, mutta meillä ei koskaan saa hyvää salaattia, lataa Alex.

– Salaatti on ollut ravintoloille välttämätön pakko eikä siihen ole ollut intohimoa. Haetaan 100–150 grammaa halvinta salaattia ja leikataan se isoiksi, jotta lautanen näyttää täydeltä. Säilykepurkista lisätään täytteittä, se on mahdoton yhtälö. Ei juustokuutiosalaatteja tarjoavia paikkoja enää tarvita.

Alex korostaa ruoissa tuoreutta. Kaikki ruoat tullaan valmistamaan omassa keittiössä saman päivän aikana ja niillä täytetään hyllyjä menekin mukaan.

– Suuri osa myynnistä tulee olemaan take away -myyntiä, sillä lounas halutaan usein mukaan.

Uutta keittokirjaa ja ketjutusta?

Alex on valinnut salaattien ja yrttien toimittajaksi turkulaisen Lindrothin puutarhan, johon hän on käynyt tutustumassa paikan päällä.

– Stockmannilla on oma standardi ja sen päälle haluan vielä yllättää jokaisen asiakkaan positiivisesti raikkailla ja yllättävillä mauilla, asettaa Alex rimaa myöntäen samalla, että tavoite on kova.

Ravintoloitsijana oleminen ei ole vienyt Alexilta muita harrastuksia. Hän jatkaa musiikin tekemistä ja juontaa Basso-kanavalla musiikkiohjelmaa. Viime vuonna hän teki Oskari Saaren kanssa Formulacast-ohjelmia.  Saksan kielen opiskelun Alex aloitti pari vuotta sitten nollasta.

– Nautin paljosta tekemisestä. Minulle tulee stressi, jos ei ole tekemistä. Keittokirjakin pitäisi tehdä ja Oh la laa -konseptia voisi ketjuttaa, suunnittelee Alex Nieminen. Mitähän seuraa, kun parin vuoden kuluttua Alexille koittaa viidenkympin villitys

  • – – – –

Lue Hyvää Pataa -lehden muut kiinnostavat artikkelit klikkaamalla tästä.